Eenmanszaak en BV

01 Sep

Eenmanszaak en BV

Verschillen eenmanszaak en BV

Startende ondernemers twijfelen vaak over de keuze tussen een eenmanszaak of BV. In deze tabel staan de belangrijkste verschillen bij elkaar.

EenmanzaakBV

Alleen een bezoek aan de KvK nodig

Een notaris nodig
EenmanzaakBV

Nee

Ja, maar er is geen minimum
EenmanzaakBV

Een eenmanszaak heeft een eigenaar

Een BV heeft een directie en eventueel aandeelhouders. De directeur moet minimaal 45.000 euro salaris per jaar uitgekeerd krijgen
EenmanzaakBV
Bij een eenmanszaak is de eigenaar volledig aansprakelijk (ook met zijn privévermogen) voor het bedrijfEen BV is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk, de eigenaren niet
EenmanzaakBV
Niet nodig

Een BV moet jaarlijks fiscale stukken overleggen aan de KvK. Eisen aan deze jaarrekeningen zijn afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

EenmanzaakBV

Voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak voordeliger vanwege de fiscale voordelen als aftrekposten, voornamelijk 

* De zelfstandigenaftrek 

* De startersaftrek (eerste drie jaar)

* De MKB Winstvrijstelling

Over de winst behaalt uit een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting

Wordt de omzet echter hoger, dan wordt op een gegeven moment de BV, met een lager belastingtarief (de vennootschapsbelasting) aantrekkelijker.

Bij de BV wordt er vennootschapsbelasting over de winst betaald en de directeur betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris.

Bent u een beginnende ondernemer? Of denkt u erover om een onderneming te beginnen? Ik geef u graag advies over de mogelijkheden van een parttime eenmanszaak afgestemd op uw persoonlijke situatie. Daarnaast verzorg ik voor een vast tarief per maand uw administratie waaronder de boekhouding, facturatie en BTW-aangifte.

Neem hier contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.